• Commandé avant 22h00, livré le jour même
  • Gratuite expédition de €29,-
  • 20.000 des produits en stock
  • Gratuite Click & Collect

Reptiel & Amfibie

Afficher en Grille Liste

4Articles

par page
Par ordre décroissant
  1. Trixie Kurktunnel - Ornamenten
    Trixie Kurktunnel - Ornamenten
    Ancien prix 11,99 - 16,99 11,99 - 16,99
    Ø 10x40 cm
    Ø 14x40 cm
    Ø 19x55 cm
  2. Trixie Reptielen-Schuilplaats - Ornamenten
    Trixie Reptielen-Schuilplaats - Ornamenten
    24x8x17 cm
    30x10x25 cm
    32x12x29 cm
    Stock du magasin
Afficher en Grille Liste

4Articles

par page
Par ordre décroissant

De aanschaf van een reptiel of amfibie

Het aanschaffen van een reptiel of amfibie als nieuw huisdier begint met het nadenken over welk diersoort je graag wilt en of je hiervoor kan zorgen. De tijd die je aan de verzorging kwijt bent verschilt per diersoort. Sommige soorten leven relatief schoon terwijl anderen het terrarium snel vies maken. Ook moet er worden gekeken of er voldoende ruimte in huis beschikbaar is voor een terrarium. De minimale grootte van het terrarium is afhankelijk van het diersoort dat je wilt. Het terrarium moet in een rustige ruimte staan, aangezien het niet fijn is voor je reptiel of amfibie als er vaak iemand langs loopt of als er veel geluid is.

Reptielen en amfibieën soorten

Er zijn heel veel verschillende soorten reptielen en amfibieën, maar lang niet elk soort mag als huisdier gehouden worden. Op de CITES lijst kan je terugvinden welke soorten in huis mogen worden gehouden. Reptielen en amfibieën hebben veel verzorging nodig, daarom zijn lang niet alle soorten geschikt om als beginner te houden. Enkele soorten reptiel en amfibie die gehouden worden als huisdier zijn:

  • Luipaardgekko;
  • Wimpergekko;
  • Baardagame;
  • Rattenslang;
  • Hagedissen;
  • Schildpadden;
  • Groene boomkikker.

Voeding voor je reptiel en amfibie

De voeding die je reptiel of amfibie nodig heeft is afhankelijk van het diersoort dat je hebt, aangezien elk diersoort een andere voedingsbehoefte heeft. Om je huisdier tegemoet te komen in deze behoefte, vind je bij Pets Place soortspecifieke voeding. Of je terrariumdier een voedingssupplement nodig heeft, is ook afhankelijk van de diersoort die je hebt. Doe daarom altijd onderzoek naar de behoeftes van je reptiel of amfibie!

Terrarium en inrichting

Terrariumdieren spenderen het grootste deel van hun leven in een terrarium, daarom wil je dat het verblijf zo goed mogelijk is voor je reptiel en amfibie. Maar wat komt er nou allemaal kijken bij het perfecte verblijf? Allereerst is een goed terrarium als basis belangrijk, je reptiel of amfibie moet voldoende ruimte hebben om te bewegen. Heb je een diersoort die veel klimt? Zorg dat je een hoger terrarium neemt, zodat je genoeg klimmogelijkheden in het verblijf kunt plaatsen. In onze webshop en winkels vind je terrariums van merken als Ciano en Exo Terra.

Inrichting

Richt je terrarium in aan de hand van de natuurlijke leefomgeving van je reptiel of amfibie. Maak bijvoorbeeld voor je Baardagame een woestijn verblijf met woestijnzand als bodembedekking en een mooie rots als schuilplek. Of richt voor je reptiel een tropisch verblijf in met veel kunstplanten waar ze in kunnen klimmen.

Techniek

De meest gehouden amfibieën en reptielen komen niet in Nederland in het wild voor, ze hebben dus een andere leefomgeving. Vaak komen ze van nature voor in een ander werelddeel waar de temperatuur en luchtvochtigheid heel anders is als in Nederland. Om aan deze levensbehoefte van je huisdier te voldoen is het van belang dat je de juiste techniek in het verblijf plaatst. Voor het behalen van de optimale temperatuur kan je gebruik maken van verlichting en warmtebronnen in het verblijf. Leeft je reptiel of amfibie deels in het water? Dan is een filter noodzakelijk voor het schoonhouden van het water.

Veel reptielen kunnen zonder zonlicht niet zelf vitamine D aanmaken. Vitamine D is onder andere nodig voor het opnemen van calcium uit het voedsel en de verwerking ervan in het lichaam. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot ernstige verzwakking en vervorming van de botten. Daarom is het essentieel dat je een UV-B lamp in je terrarium hebt hangen. Met deze lamp is je terrariumdier instaat om zelf vitamine D aan te maken. Bij een nachtactief dier, zoals een Wimpergekko, volstaat het om overdag een UV-bron met een lage UV-opbrengst en een lage lichtopbrengst op te hangen.

Van amfibieën is bekend dat zij gevoelig zijn voor UV licht, daarom kan je bij deze diergroep kortdurend UV-B licht aanbieden of gebruik maken van een vitaminen- en mineralenpoeder. Let bij deze poeders wel op dat ze niet teveel binnen krijgen, dit brengt ook weer nadelen met zich mee.

Back to top