• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
  • Gratis verzending vanaf €29,-
  • 30.000 producten op voorraad
  • Gratis Click & Collect

Dobber

Een dobber is een onmisbaar onderdeel van het visgerei van de sportvisser. Deze dobber wordt ook wel een drijver genoemd. Door een drijver loopt de vislijn. Bij een verdikking, wat het drijflichaam is van de drijver en die het drijfvermogen eraan geeft, zit de vislijn aan de drijver vast en die loopt door een rubberen ringetje aan de punt ervan, die onder water gaat. Bij Pets Place vind je dobbers van het bekende merk Albatros. Je kunt hier niet alleen individuele dobbers vinden, maar ook tuigensets.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van142producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van142producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Dobber kopen?

Een dobber is een onmisbaar onderdeel van het visgerei van de sportvisser. We praten hier niet over het vissen met een werphengel, waarbij een vislijn met vishaak telkens in het water wordt geworpen en weer binnen wordt gehaald. Daarvoor wordt geen dobber gebruikt. Een dobber wordt ook wel een drijver genoemd. Door een drijver loopt de vislijn. Bij een verdikking, wat het drijflichaam is van de drijver en die het drijfvermogen eraan geeft, zit de vislijn aan de drijver vast en die loopt door een rubberen ringetje aan de punt ervan, die onder water gaat. Een dobber dient rechtop in het water te staan, anders kan je die op afstand niet zien. Indien nodig worden loodjes aangebracht aan de vislijn, op het gedeelte dat zich onder het drijflichaam in het water bevindt. Aan het eind van de vislijn zit de vishaak vast, waarop het aas wordt geprikt. Vroeger bestond een dobber uit hout en/of kurk. Nu worden ze vaak van een kunststof gemaakt.

Hoe werkt een dobber?

Zoals al is gezegd, zorgen loodjes ervoor dat de dobber rechtop in het water blijft staan. Als een vis aan het aas zit, begint de drijver daardoor te bewegen. Dat laatste dient niet te gemakkelijk te gebeuren. Het is de bedoeling dat de drijver door een vis wordt bewogen en door een andere oorzaak. Het is dan aan de visser om de vis aan de haak te slaan. Dat laatste betekent dat de vis met zijn bek aan de haak blijft vastzitten. Dan kan die vis uit het water worden gehaald en de haak uit de bek van de vis worden verwijderd. Een dobber hoeft niet per se onder water te worden getrokken. Dat gebeurt namelijk niet als het aas op de bodem ligt. Doorgaans heeft de bovenkant van een drijver een kleur gekregen en eventueel ook een verdikking, die de visser in staat stellen om die op afstand in de gaten te houden. Een dobber kan op de vislijn op en neer worden geschoven, waarmee je de visdiepte bepaalt. Dat is de lengte van het gedeelte van de vislijn, dat zich onder het drijflichaam bevindt. Het hangt van de diepte van het viswater af en ook van de vissoort waarop wordt gevist, op welke visdiepte je gaat vissen. Het drijvend vermogen van de dobber, dat met name wordt bepaald door het drijflichaam, wordt ook afgestemd op het soort vis, waarop je aan het vissen bent. Er bestaan daarom diverse vormen van drijvers.

Welke dobbers vind je in Pets Place

Bij Pets Placevind je dobbers van het bekende merk Albatros. Je kunt hier niet alleen individuele dobbers vinden, maar ook tuigensets. Die laatsten omvatten niet alleen een drijver, maar ook een vislijn, loodjes, rubbertje en haakje. Die sets zijn afgestemd op het vissen op een of meerdere vissoorten. Pets Place biedt ook beetmelders. Die kan je zien als kleine boeien. Ze zijn van plastic gemaakt en geven een audiosignaal af bij een aanbeet, wat wil zeggen dat er een vis aan het aas zit. Dan hoef je niet op een dobber te letten. Beetmelders worden veel gebruikt bij het vissen op karper. Er zijn ook pennensets, die bestaan uit meerdere drijvers. Een pen is een dunne drijver, die wordt gebruikt als het aas op de bodem moet liggen. Dat gebeurt onder meer bij het karpervissen. Met een set kan je de dobber uitkiezen, die het beste past bij de situatie. Bij Pets Place vind je een ruim aanbod van pennen. Tot slot noemen we de waggler drijver. Zo'n dobber heeft in het onderste deel een gewicht, waardoor die altijd rechtop in het water staat en er geen loodjes nodig zijn.

Back to top