• Voor 22:00 besteld, morgen in huis
 • Gratis verzending vanaf €29,-
 • 30.000 producten op voorraad
 • Gratis Click & Collect

Filteren

Wil je graag in je eigen tuin genieten van een mooie heldere vijver? Met een vijverfilter is het mogelijk! Hiermee voorkom je viezigheid en groen water, maar houdt je jouw vijver gezond en schoon! Hoe werkt een vijverfilter en welke vijverfilters zijn er allemaal? Bij Pets Place Boerenbond vind je vijverfilters van het merk Superfish en Cleanwater.

Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van147producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
 1. Vijver Filter kopen
  Superfish Witte Filterwatten Wit - Filters
  Normale prijs 5,49 5,49
  250 g
  500 g
 2. Vijver Filter kopen
  Superfish Pond Eco Plus E - Pompen
  3500 l/h
  5000 l/h
  8000 l/h
  10000 l/h
  Winkelvoorraad
 3. Vijver Filter kopen
  Superfish Pond Eco Plus Rc - Pompen
  5000 l/h
  10000 l/h
  15000 l/h
  Winkelvoorraad
 4. Vijver Filter kopen
  Superfish Groene Filterwatten Groen - Filters
  Normale prijs 7,99 7,99
  250 g
  500 g
Tonen als Foto-tabel Lijst

1-16van147producten

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Een gezonde vijver met een vijverfilter

Behalve planten, vissen, beluchting, rotsen en grind, heeft een tuinvijver ook voldoende filtratie nodig om het water schoon en helder te houden. Een vijverfilter heeft globaal gezien twee functies:

 • Biologische filtering: deze vijverfilters gebruiken bacteriën om vijver afval af te breken en om te zetten in minder schadelijke verbindingen die als meststof voor waterplanten kunnen dienen.
 • Mechanische filtering: deze vijverfilters vangen met behulp van filtermateriaal vuil op en filteren dit uit het vijverwater.

Biologische vijverfilter

Het biologisch vijverfilter ontvangt water dat al door het mechanisch filter is gegaan, meestal geplaatst aan de andere kant van de tuinvijver. Het water komt het biologisch filter binnen via een flexibele buis die zich bij de basis van het toestel bevindt. Het water stroomt dan van de bodem naar de bovenkant van het vijverfilter en reist door filtermedia die in het toestel zijn ondergebracht. De filtermedia helpen bij de verwijdering van fijne tot middelgrote deeltjes.

Als het biologische vijverfilter zich vult, zal het overlopen en over de rand (of je waterval) naar beneden storten over rotsen die zo zijn ingesteld dat een mooie, natuurlijk ogende waterval ontstaat. De waterval zorgt voor beluchting van de vijver, wat de circulatie en de gezondheid van het water ten goede komt. Biologische vijverfilters variëren in grootte en kunnen vijvers tot 30.000 liter filteren. Voor grotere vijvers kunnen meerdere biologische filters worden gebruikt.

De wetenschap achter een vijverfilter

Mechanische en biologische filtratie zijn van cruciaal belang voor de verwerking van de vele soorten voedingsstoffen die in een vijver ecosysteem voorkomen, waaronder visuitwerpselen, niet opgegeten visvoer, bladeren en afspoeling van gazons. Hoge concentraties ammoniak (een vorm van stikstof) zijn zeer giftig voor vissen en stimuleert de groei van algen. Daarom moet het ammoniakgehalte zorgvuldig onder controle gehouden worden. In de watercultuur is stikstof de belangrijkste voedingsstof die door biologische filtratie gebruikt en bruikbaar gemaakt wordt.

In biologische filtratie nemen bacteriën ammoniak op en zetten nitrieten om in nitraten, die minder gevaarlijk zijn. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig om te leven, dus is het belangrijk dat de pomp van de vijver 24 uur per dag, 7 dagen per week draait. Als de pomp niet draait, stromen de watervallen niet en vervalt de beluchting om een ecosysteem vijver in stand te houden.

Wil een biologische vijverfilter goed werken, dan moeten er miljarden bacteriën aan het werk zijn om het water te zuiveren. Ze verankeren zich bij voorkeur aan dingen en daarom is oppervlakte zo belangrijk. Meer oppervlakte betekent meer bacteriën en meer bacteriën betekent betere biologische filtratie. Oppervlakte wordt gecreëerd door filtermateriaal, rotsen, en grind. Een tuinvijver met grind op de bodem zal meer oppervlakte voor bacteriën bevatten, in tegenstelling tot een vijver met blootliggend folie op de bodem.

De rol van waterplanten

Naast een vijverfilter zijn waterplanten ook een belangrijk onderdeel van de filtratie van vijvers. Planten helpen het vijverwater te zuiveren door voedingsstoffen te verminderen, sedimenten uit te filteren en giftige stoffen te absorberen.

Als deze overtollige voedingsstoffen niet verwijderd worden, zullen algen zich ermee voeden, met groen water als gevolg. Algenbestrijding is niet de enige manier waarop planten helpen een onderhoudsarme ecosysteem vijver te creëren. Waterplanten bieden schaduw en bescherming aan de vissen en andere dieren die in en rond de vijver leven.

Onderhoudsarme vijver ervaring door een goede vijverfilter

Om de waterkwaliteit van de vijver hoog te houden is het eenvoudige proces van herhaaldelijk omkeren van het water door de mechanische en biologische filters nodig, zodat een natuurlijk evenwichtige, onderhoudsarme ecosysteem vijver ontstaat. Voeg de andere componenten van planten, vissen, beluchting, rots, en grind toe, en je zult meer succes hebben met het behoud van schoon en helder vijverwater.

Je vissen zijn gelukkiger en minder gestresst als hun omgeving gezond is. En niet te vergeten, het is zo veel plezieriger als je je vissen echt kunt zien zwemmen in schoon water dat door een efficiënt vijverfilter systeem is gemaakt.

Back to top